czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Kruszaniec jabłkowo-rabarbarowy z bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kruche ciasto, wilgotna masa owocowa i lekka beza... Pyszne letnie ciasto, które bardzo lubią moi domownicy:)

Kruszaniec jabłkowo-rabarbarowy z bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruszaniec jabłkowo-rabarbarowy z bezą

 

  • Ciasto:
  • 200g masła lub margaryny,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • łyżeczka octu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki śmietany 12%.

 

 

  • Beza:
  • 6 białek,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Kruszaniec jabłkowo-rabarbarowy z bezą
1. Mąkę przesiać z proszkiem, zrobić dołek, dodać żółtka, cukier puder oraz ocet i śmietanę. Na koniec dodać posiekane masło, zagnieść gładkie elastyczne ciasto, uformować kulę i podzielić na pół. Obie części zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażalnika. Następnie ciastem z lodówki wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm, nakłuć widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st. 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15min, by puściły sok. Rabarbar oczyścić. Owoce wyłożyć na podpieczone ciasto, posypać jednym cukrem waniliowym, cynamonem i zwykłym cukrem. 3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać szpatułką. Ubite białka wyłożyć na owoce. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć zamrożone ciasto. Wierzch posypać drugim cukrem waniliowym. Piec ok. 40min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Kruszaniec jabłkowo-rabarbarowy z bezą
na podpieczone ciasto wyłożyć gotowe owoce
Kruszaniec jabłkowo-rabarbarowy z bezą
Wyłożyć ubite białka, posypać resztą ciasta