jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kruszonek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kruche ciasto z owocami pod puszystą pierzynką:)

Kruszonek

Składniki:

Kruszonek

 

 

  • pół szklanki cukru kryształu
  • 1 kisiel czerwony
  • 1 słoik wiśni (lub innych owoców)

 

  • 1 mleczna czekolada
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Kruszonek
Żółtka oddzielić od białek.
Z żółtek, mąki, proszku, margaryny, 3 łyżek cukru, kwaśniej śmietany zagnieść ciasto, dodać aromat. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania placka.
Białą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną formę, a na nie poukładać owoce.
Ubić pianę z odłożonych białek z dodatkiem pół szklanki cukru i kisielu w proszku, a następnie wyłożyć ją na owoce. Na pianę zetrzeć na tarce na grubych oczkach kakaowe ciasto.
Piec około 50-60 minut w temperaturze 190-200 C.
Po upieczeniu polać we wzorki, polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem 1 łyżeczki masła i 2 łyżek mleka.