pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Krwisty gulasz wołowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Można podawać z ziemniaczkami lub kaszą

Krwisty gulasz wołowy

Składniki:

Krwisty gulasz wołowy

 

  • 40 dag wołowina,
  • papryka słodka,
  • 2 łyżki sos chili słodki,
  • 150 g przecier pomidorowy 30%,
  • cebula średnia,
  • 2 łyżeczki zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki smalec,
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Krwisty gulasz wołowy
Wołowinę oraz cebulę kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy na rozgrzany smalec, posypujemy papryką i smażymy ok 5 min ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy wołowinę i wszystko razem smażymy do zarumienienia mięsa. Sos chili mieszamy z przecierem i dodajemy do zarumienionego mięsa. Po chwili dodajemy zioła prowansalskie. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.