Sposób przygotowania:
Kryzysowa lazania
Cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Zeszklić ją. Marchewkę sprawić i zetrzeć na dużych oczkach, dodać do garnka. Następnie dodać pokrojoną na małe kawałki mortadelę i zrumienić ją delikatnie. Dodać warzywa mrożone i dusić pod przykryciem aż będą na wpół miękkie. Ogórka osuszyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do garnka i dusić wszystko aż będzie miękkie. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodać koncentrat i znów dobrze wymieszać. Wlać około 1/2 szklanki wody i zagotować. Doprawić do smaku, dosmaczyć octem i cukrem i gotować około 5 minut. Makaron ugotować na pół twardo i osuszyć na ściereczce. Sos beszamelowy: Masło roztopić. Wsypać mąkę i szybko wymieszać i smażyć około minuty. Stopniowo wlewać zimne mleko cały czas mieszając aby nie utworzyły się grudki. Gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką. Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego rozsmarować około 1,5 łyżki sos beszamelowego. Na wierzchu ułożyć makaron i znów dać sos beszamelowy a potem sos z warzyw i mortadeli. Układać warstwy do wyczerpania składników. Posypać górę tartym serem. Zapiekać około 25-30 minut w 190 st. Smacznego!