agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kukurydza gotowana o smaku czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kukurydza cukrowa z wody z masłem czosnkowymi solą

Kukurydza gotowana  o smaku czosnkowym

Składniki:

Kukurydza gotowana o smaku czosnkowym

 

  • kukurydza w kolbach 3 szt
  • masło 2 łyżki
  • sól 2 łyżeczki
  • woda 5 litrów
  • cukier 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek

Sposób przygotowania:

Kukurydza gotowana o smaku czosnkowym
Kukurydzę obrać dokładnie z wierzchnich liści, usunąć części niejadalne, następnie kukurydzę umyć pod wodą bieżącą, osuszyć i przekroić na połowę każdą kolbę i wstawić do gotowanie do osolonej wody, dodać również cukier. Gotować kukurydzę około 20 minut do miękkości. Masło schłodzone zmiażdżyć widelcem, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i całość razem zmieszać, dodać sól. Następnie odcedzić kukurydzę i na gorące kolby nakładać masło czosnkowe. Lekko osolić do smaku w razie potrzeby.

Tagi:

kukurydza