Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Kukurydza po meksykańsku

         
ocena: 1/5 głosów: 1

Młodą kukurydzę obrac z liści, opłukać, zalać osoloną wodą z dodatkiem cukru,

Kukurydza po meksykańsku

Składniki:

Kukurydza po meksykańsku

 

  • 8 kolb kukurydzy cukrowej
  • 100 g słoniny
  • 2 cebule
  • 400 g baraniny bez kości
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kukurydza po meksykańsku
Młodą kukurydzę obrac z liści, opłukać, zalać osoloną wodą z dodatkiem cukru, zagotować i pozostawić na 2 godz. Następnie wyłuskać ziarna. Mięso umyć, drobno pokrajać. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę razem ze słoniną. Słoninę częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, wymieszac z cebulą, lekko zrumienić. Wymieszać z kukurydzą, skropić wodą i dusić do miękkości często mieszając. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy. Oprószyć mąką, przyprawić do smaku.