Sposób przygotowania:
Placki zapiekane z pomidorami i mozzarelląPrzygotowanie masy ziemniaczanej
Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.
Smażenie placków
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.
Przygotowanie pomidorów i sera
Pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry.
Zapiekanie
Na każdy usmażony placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na pomidorach układam plastry mozzarelli. Placki układam na blaszce i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170 stopni.