Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 600
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Doskonała propozycja na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Każdemu będą smakować.

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą

Przygotowanie masy ziemniaczanej

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Ziemniaki ścieram na tarce. Dodaję jajko oraz przyprawy.

Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam.

Smażenie placków

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Placki smażę na rumiano na rozgrzanym oleju.

Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masy ziemniaczanej formując okrągłe placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron.

Przygotowanie pomidorów i sera

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Pomidory i mozzarellę kroję w cienkie plastry.

Pomidory kroję w plastry. Mozzarellę odsączam z zalewy i kroję w plastry.

Zapiekanie

Placki zapiekane z pomidorami i mozzarellą
Na usmażone placki nakładam pomidory i ser. Zapiekam.

Na każdy usmażony placek nakładam plasterki pomidora. Oprószam solą, pieprzem i suszoną bazylią. Na pomidorach układam plastry mozzarelli. Placki układam na blaszce i zapiekam około 20 minut w temperaturze 170 stopni.


Tagi:

dania placki