Sposób przygotowania:
Taco de harina z sosem pomidorowym
Tortilla: Przesiewam mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodaję do suchych składników oliwę- mieszam. Następnie wlewam gorącą wodę i mleko , ubijam ciasto do jednolitej , gładkiej konsystencji. Odstawiam na pół godziny, po czym porcjuję ciasto na 6- 8 kawałków, w zależności od preferowanej grubości placka. Rozgrzewam patelnię i na jej SUCHĄ powierzchnię układam rozwałkowane cienkie, okrągłe placki pszenne. Przypiekam z dwóch stron, odkładam na mokrą ściereczką w celu nasączenia tortilli i uzyskania elastycznej postaci. Farsz: Posiekaną cebulę (zwyczajną i czerwoną) podsmażam na maśle, do zeszklenia. Następnie dodaję opłukaną czerwoną fasolę, pokrojoną paprykę i pietruszkę, posiekaną drobno papryczkę chilli (bez pestek). Dodaję Mieszankę Meksykańską HORTEX, po czym zalewam całość wodą. Po ugotowaniu składników dodaję przyprawy podane w przepisie. Mieszam i gotuję do uzyskania gęstej konsystencji. S.O.S pomidorowy;) Pomidory z puszki umieszczam w garnku razem z jedną pokrojoną cebulą, posiekanym czosnkiem i porem. Podgrzewam i dodaję 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, po zagotowaniu mieszam i rozdrabniam składniki blenderem do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Zagęszczam sos jogurtem naturalnym, dodaję majeranek, sól i pieprz do smaku. Ponownie mieszam, uzyskując gładki ostro- kwaśny sos pomidorowy. Farsz umieszczam w placku pszennym, polewam sosem. Gotowe;) SMACZNEGO!:)