Sposób przygotowania:
Kulebiak z pieczarkami i kapustą
Ciasto:
Drożdze rozetrzeć z cukrem dodając łyżkę mąki i kilka łyżek cieplego mleka, wymieszać , przykryć i zostawić w cieple.Gdy rozczyn wyrośnie dodać roztrzepane jajko , resztę mąki , sól, dobrze wyrobić, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz.Wyrabiać, aż ciasto będzie odstawac od ręki i miski następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w cieplym miejscu.
Nadzienie:
Oczyszczone pieczarki drobno posiekać i usmażyć wraz z posiekaną cebulą.Kapustę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem, posolić , ugotować , odcedzić i lekko wycisnąć wodę.Następnie wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, wyrobić jeszcze raz, rozwałkować prostokąt długości blaszki do pieczenia, nałożyć nadzienie, zlepić u góry brzegi ciasta.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, zlepionym brzegiem do spodu, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 40 minut. Smacznego!
Drożdze rozetrzeć z cukrem dodając łyżkę mąki i kilka łyżek cieplego mleka, wymieszać , przykryć i zostawić w cieple.Gdy rozczyn wyrośnie dodać roztrzepane jajko , resztę mąki , sól, dobrze wyrobić, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz.Wyrabiać, aż ciasto będzie odstawac od ręki i miski następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w cieplym miejscu.
Nadzienie:
Oczyszczone pieczarki drobno posiekać i usmażyć wraz z posiekaną cebulą.Kapustę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem, posolić , ugotować , odcedzić i lekko wycisnąć wodę.Następnie wymieszać z pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, wyrobić jeszcze raz, rozwałkować prostokąt długości blaszki do pieczenia, nałożyć nadzienie, zlepić u góry brzegi ciasta.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy, zlepionym brzegiem do spodu, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w gorącym piekarniku ok. 40 minut. Smacznego!
Jojo