evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Kuleczki Mięsno-Ryżowe z Sosem Łowicz

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Smaczne gotowane kuleczki mięsno-ryżowe :-)

Kuleczki Mięsno-Ryżowe z Sosem Łowicz

Składniki:

Kuleczki Mięsno-Ryżowe z Sosem Łowicz

 

  • 0,5kg mięso mielone ( z karkówki)
  • 1 jajo
  • 1 średnia cebulka
  • 2 zabki czosnku
  • 1 torebeczka ryżu ( ja miałam w woreczku 125g)
  • słoik sos Chiński Łowicz
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kuleczki Mięsno-Ryżowe z Sosem Łowicz
Ryż wrzucamy na wrzątek i gotujemy go 10 minut ( następnie go studzimy) Mięsko wrzucamy do miski razem z jajem i wcześniej startą cebulką i czosnkiem (mieszamy) Gdy ryż wystygnie dodajemy do mięsa i ponownie mieszamy na jednolitą masę (doprawiamy solą i pieprzem konkretnie , żeby nie było za mdłe) W międzyczasie gotujemy wodę w garnku z odrobinka soli ( na nasze kuleczki), oraz w osobnym garnku podgrzewamy sosik Chiński. Potem formujemy kuleczki i wrzucamy delikatnie na wrzątek. Gotujemy 10 minut aż wypłyną nam na wierzch. Odcedzamy łyżką cedzakową,wykładamy na talerzyki i polewamy sosem. Gotowe. Ja podałam kulki z warzywami :)SMACZNEGO. . . .

Tagi:

ryż mięso sosy