alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kuleczki rybne w zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Takie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem.

Kuleczki rybne w zalewie

Składniki:

Kuleczki rybne w zalewie

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki rybne w zalewie
Filety z morszczuka i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko i doprawić dość pikantnie solą i pieprzem. Energicznie wymieszać. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować z masy rybnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać z wszystkich stron w bułce tartej i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Cukier przypalić w garnku, wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Zagotować i gotować około 5-10 minut na wolnym ogniu, aż cebula będzie miękka. Doprawić i odłożyć do wystudzenia. W szklanym naczyniu zalać usmażone kulki rybne i odłożyć do lodówki najlepiej na cały dzień by kulki wchłonęły trochę zalewy i by przegryzły się smaki.

Tagi:

jajko tarta jajka