bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Domowe kulki rybne w occie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kuleczki na zyczenie córki bo w święta nie zdazyłam zrobić, jakos te kupne mi dziwnie pachną:)

Domowe kulki rybne w occie

Składniki:

Domowe kulki rybne w occie

 

  • kuleczki:
  • 1 kg ryby mrożonej w kostce (ale moze byc w filetach) mintaj lub morszczuk
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • bułka sucha kajzerka
  • olej do smażenia
  • zalewa:
  • 1/2 szkl. octu spirytusowego
  • 1 litr wody
  • 2 cebule
  • marchewka
  • 3 łyzki cukru
  • liscie laurowe 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt

Sposób przygotowania:

Domowe kulki rybne w occie
Bułkę namoczyć w wodzie po chwili odcisnąć. Rybe zmielić razem z odcisnięta bułką, pokrojona w kostkę cebulą, czosnkiem. Do masy dodac jajko przyprawić solą, pieprzem, jeżeli masa jest za luźna mozna dosypac bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formowac kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczac w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do brazowego koloru.

W międzyczasie zrobic zalewe. Wodę zagotować, dodac cukier, ziele i liść laurowy. zagotować. Dodac cebule pokrojona w piórka oraz marchewke w plasterkach. Odstawić do ostygnięcia. Gdy zalewa bedzie chlodna zalać nią kulki rybne. Odstawić całosć dzień do lodówki, bo musi przejść smakiem.