SUPERPRZEPIS

Moje kulki rybne w zalewie octowej

  • 1
  • oszude
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Moje kulki rybne w zalewie octowej

Fajna przekąska do napoi wyskokowych

Składniki:

Moje kulki rybne w zalewie octowej

 

  • 500g filet z dorsza
  • 2 całe jajka
  • 1 szt bułka
  • 1 szt duża cebula
  • 1 szt duża marchew
  • sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 szkl octu
  • 1 łyżka cukru
  • Tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Moje kulki rybne w zalewie octowej
Filet z dorsza przemielić przez maszynkę do mięsa wraz z połową cebuli i wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułką. Wbić dwa całe jajka i doprawić przyprawami.Dobrze wyrobić , formować małe kulki i panierować w bułce tartej.Przygotować zalewę octową , do garnka wlać 3 szklanki wody i jedną octu , dodać cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, połowę pokrojonej cebuli oraz marchew obraną i pokrojoną ozdobnie. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Kuleczki rybne o panierowane smażymy na małym ogniu na złoty kolor, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i wkładamy do kamionkowego garnka. Zalewamy chłodną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. Czym dłużej stoją tym są lepsze.

Tagi:

jajko tarta jajka