Sposób przygotowania:
Moje kulki rybne w zalewie octowej
Filet z dorsza przemielić przez maszynkę do mięsa wraz z połową cebuli i wcześniej namoczoną i wyciśniętą bułką. Wbić dwa całe jajka i doprawić przyprawami.Dobrze wyrobić , formować małe kulki i panierować w bułce tartej.Przygotować zalewę octową , do garnka wlać 3 szklanki wody i jedną octu , dodać cukier, sól, liść laurowy, ziele angielskie, połowę pokrojonej cebuli oraz marchew obraną i pokrojoną ozdobnie. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Kuleczki rybne o panierowane smażymy na małym ogniu na złoty kolor, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i wkładamy do kamionkowego garnka. Zalewamy chłodną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. Czym dłużej stoją tym są lepsze.
misia5