tokijka

tokijka

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

kuleczki z krewetek i ryby

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne kuleczki smażone na głębokim tłuszczu

kuleczki z krewetek i ryby

Składniki:

kuleczki z krewetek i ryby

 

  • 225 g oczyszczonych krewetek
  • 115 g białej ryby
  • 1/2 do 1 białko z jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki soku z imbiru (w/g gustu)
  • 1/2 starego czosnku(w/g gustu)
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka wina chińskiego (smakuje jak szerry)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

kuleczki z krewetek i ryby
Ze wszystkich składników zrobić jednolitą masę.Maczając ręce w wodzie aby masa się nie przyklejała,formowć kuleczki ok. 3 cm .Wrzucać na gorący tłuszcz - bardzo ważne -175/180 C .Piec ok .2-3 min.