jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kulki mięsne dla kibica

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Takie mięsko zadowoli niejednego kibica - wołowina doprawiona pikantnie z lekko słodkim daktylem w środku.

Kulki mięsne dla kibica Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kulki mięsne dla kibica

 

  • 1/2 kg chudej wołowiny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wina
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • około 8 daktyli
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • kilka łyżek sosu meksykańskiego
  • listki pietruszki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne dla kibica
Mięso mielimy, dodajemy jajo, bułkę, przyprawy (pieprz ziołowy, tymianek i pieprz czarny) - mieszamy masę dokładnie. Formujemy niewielkie kuleczki zwilżając ręce w wodzie i wkładając w środek każdej daktyla (bez pestki). Obieramy cebulę.Siekamy ją drobno Na łyżce masła przesmażamy cebulę, dodajemy kulki mięsne i przesmażamy je z cebulą ze wszystkich stron, podlewamy winem. Po kilku minutach zmniejszamy ogień, oprószamy lekko solą, nakrywamy pokrywką i dusimy je do miękkości obracając kilkakrotnie. Gdy kulki będą miękkie - wyjmujemy je. Do sosu z cebulą dodajemy pikantny sos meksykański - miksujemy dokładnie. Podajemy kulki z sosem udekorowane listkami pietruszki.
Kulki mięsne dla kibica
Mięso mielimy, dodajemy jajo, bułkę, przyprawy
Kulki mięsne dla kibica
Podajemy kulki z sosem udekorowane listkami pietruszki.