kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Kulki mięsne w sosie francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kuleczki mięsne w nietypowej odsłonie :)

Kulki mięsne w sosie francuskim

Składniki:

Kulki mięsne w sosie francuskim

 

  • pikle (słoik 0,5 l)
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 4 łyżki ze środka bułki
  • 2 łyzki tartego sera
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • seler
  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne w sosie francuskim
Do mięsa dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, tarty ser, jajko, natke pietruszki, sól i pieprz.Bardzo dokładnie mieszamy po czym formujemy 16 kulek. Obsmażamy je na maśle. Na tłuszczu powstałym z smażenia kulek smażymy posiekana cebulkę, starty seler i posiekane jabłko. Dolewamy wino, bulion, posiekane pikle i rodzynki.Gotujemy to na małym ogniu pod przykryciem jakieś 10 minut.Zalewamy kulki naszym sosem i pieczemy je 30 minut w temperaturze 180*C. Podajemy posypane natka pietruszki. Ja podaję z chrupiącą bagietką :) Smacznego!