ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kulki z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne kuleczki z mielonego mięsa

Kulki z mięsa mielonego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kulki z mięsa mielonego

 

  • 50 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 2 marchewki
  • cebula
  • jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • szczypiorek
  • przyprawa kucharek
  • 1 litr bulionu drobiowego z kostki

Sposób przygotowania:

Kulki z mięsa mielonego
Marchewki obrać, umyć, ugotować, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. pokroić zimną w kostkę. Obrać cebulę, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek i koperek oraz natkę opłukać, posiekać. Mielone mięso włożyć do miseczki, wbić jajko, po czym dodać cebulę, marchewkę szczypiorek, koperek i natkę. Dodać przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, dokładnie wymieszać dodając około 4 łyżki wody. Z wyrobionego mięsa formować kulki. Bulion zagotować, włożyć kuleczki, gotować na małym ogniu ok. 30 minut, po czym, łyżką cedzakową wyjmować kulki. Podawać z ziemniakami i surówką
Kulki z mięsa mielonego
Ugotowane marchewki pokroić w kostkę, cebulę pokroić, mięso włożyć do miseczki, wbić jajko
Kulki z mięsa mielonego
Do mięsa dodać cebulę, marchewkę, zieleninę oraz przyprawy
Kulki z mięsa mielonego
Masę mięsną dokładnie wymieszć, formować w kształcie kulek
Kulki z mięsa mielonego
Bulion zagotować, wrzucić kulki, gotować na małym ogniu