Sposób przygotowania:
Kulki ziemniaczano szpinakowe
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka i podsmażamy do momentu, aż wyparuje woda. Studzimy. Ziemniaki i szpinak przekładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko i start na tarce o dużych oczkach żółty ser. Całość mieszamy na jednolitą masę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań. Marchewkę i cebulę obieramy, po czym każde osobno rozdrabniamy w rozdrabniaczu (można pokroić nożem w kostkę). Cebulę podsmażamy przez chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy marchewkę i pomidory z zalewą. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką i oregano.W większym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Z masy ziemniaczano-szpinakowej formujemy małe kulki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do momentu, aż wypłyną, wyciągamy. Sos warzywny wykładamy na półmisek, a na wierchu układamy kulki.