Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kurczak w orzechowej glazurze

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pomysł na tak przygotowanego kurczaka wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Może się wydawać bardzo nietypowym daniem, ale zapewniam Was, że mięso wychodzi bardzo smaczne.

Kurczak w orzechowej glazurze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w orzechowej glazurze

 

  • 1 kg pałek z kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • MARYNATA:
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 4 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki ostrej papryki,
  • 1 i 1/3 łyżki miodu,
  • 1 i 1/3 łyżki octu,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w orzechowej glazurze
Mięso dokładnie myjemy, usuwamy skórę i osuszamy. Pałki oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni na rumiano z każdej strony. Mięso układamy w żaroodpornej formie wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy je około 30 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia obracamy je. Gdyby zaczęły się spiekać to przykrywamy je folią. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy aż do połączenia. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy go przygotowaną marynatą tak, aby marynata pokryła każdą porcję mięsa. Pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy na ciepło np. z frytkami lub grzankami. Życzę smacznego :) Uwaga: Do przygotowania marynaty można użyć masła orzechowego typu crunchy (z kawałkami orzechów) lub smooth (gładkiego).
Kurczak w orzechowej glazurze
Pałki oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy je na patelni na rumiano z każdej strony.
Kurczak w orzechowej glazurze
W tym czasie przygotowujemy marynatę. Do miski wkładamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy aż do połączenia.
Kurczak w orzechowej glazurze
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy go przygotowaną marynatą tak, aby marynata pokryła każdą porcję mięsa.