Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak aksamitny (Chiny)

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tuszkę, kurczaka umyć od środka i na zewnątrz, delikatnie osuszyć papierowym

Kurczak aksamitny (Chiny)

Składniki:

Kurczak aksamitny (Chiny)

 

  • kurczak (około 1 kg)
  • 800-900 ml bulionu z kurczaka
  • szklanka ciemnego sosu sojowego
  • szklanka jasnego sosu sojowega
  • szklanka chińskiego wina ryżowego
  • 1/4 szklanki grubego brązowego cukru
  • pączek cebulek dymek
  • 6 plasterków świeżego imbiru o grubości 6-8 mm
  • cienko obrana skórka z pomarańczy
  • łyżka soli morskiej
  • 2 goździki
  • 2 całe gwiazdki anyżu
  • suszona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Kurczak aksamitny (Chiny)
Tuszkę, kurczaka umyć od środka i na zewnątrz, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki połączyć w dużym rondlu, zagotować, stale mieszając. Włożyć kurczaka piersią do dołu, zmniejszyć ogień. Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie zdjąć rondel z ognia, pozostawić kurczaka W zalewie około 30 minut cały czas pod pokrywką. Odwrócić kurczaka, znowu przykryć, pozostawić na kolejne 15 minut, ale już nie gotować. Wyjąć kurczaka z garnka, zalewę pozostawić. Tuszkę pokroić na nieduże porcje. Skropić częścią zalewy, w której kurczak się gotował, ułożyć na półmisku. Pozostałą zalewę przecedzić przez gęste sitko, podawać jako sos do mięsa.