Sposób przygotowania:
Kurczak aksamitny (Chiny)
Tuszkę, kurczaka umyć od środka i na zewnątrz, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki połączyć w dużym rondlu, zagotować, stale mieszając. Włożyć kurczaka piersią do dołu, zmniejszyć ogień. Kurczak nie musi być całkowicie pokryty zalewą. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Następnie zdjąć rondel z ognia, pozostawić kurczaka W zalewie około 30 minut cały czas pod pokrywką. Odwrócić kurczaka, znowu przykryć, pozostawić na kolejne 15 minut, ale już nie gotować. Wyjąć kurczaka z garnka, zalewę pozostawić. Tuszkę pokroić na nieduże porcje. Skropić częścią zalewy, w której kurczak się gotował, ułożyć na półmisku. Pozostałą zalewę przecedzić przez gęste sitko, podawać jako sos do mięsa.