Sposób przygotowania:
Kurczak ananasowo-sojowy Eli
Kurczaka umyć i podzielić na 8-10 części.Wymieszać sos sojowy,chilli,olej,syrop,przyprawę do kurczaka,paprykę słodką,ostrą i czosnek granulowany.Osuszone kawałki kurczaka zalać marynarą i włożyć do lodówki na całą noc.Umyć cukinię,odciąć końce i pokroić ją w ćwierć krążki.Marchewki i kalarepy obrać i umyć.Kalarepę pokroić w słupki,marchewkę w plasterki.4 krążki ananasa pokroić na 8 części każdy.Mięso włożyć do dwóch woreczków,dodać pokrojone warzywa (ananas zostawić),wlać pozostałą marynatę.Woreczki zamknąć zapinkami i ostrożnie potrząsnąć,żeby warzywa wymieszały się z mięsem.Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.Ostrożnie rozciąć woreczki (uważać,żeby się nie poparzyć) wyłożyć zawartość do brytfanki,dodać pokrojonego ananasa i włożyć na 30 minut do piekarnika,żeby kurczak się przyrumienił.Warzywa odcedzić i powstały sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą.Pokroić pozostałe 2 krążki ananasa.Kurczaka podawać z warzywami z pieczenia i posypanego pokrojonym ananasem.Sos podawać w sosjerce.Smacznego!
elzbieta8960