Kurczak curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Z mąki, curry, cukru, soli, czosnku przeciśniętego przez praskę i sherry (wina ryż

Kurczak curry

Składniki:

Kurczak curry

 

  • 3 piersi kurczaka
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wytrawnego sherry lub wina ryżowego
  • 4 łyżeczki curry w proszku
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kurczak curry
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Z mąki, curry, cukru, soli, czosnku przeciśniętego przez praskę i sherry (wina ryżowego) przygotować marynatę, wrzucić do niej mięso i wymieszać. Fasolkę umyć, osuszyć, odciąć końcówki strączków. Zanurz na 2 minuty we wrzątku, odcedź i odsącz. Strączki przekroić na pół. Cebulę pokroić cienko, pomidor na ósemki.



W woku lub na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę mięso, fasolkę i pomidory. Kurczak powinien się zrumienić na złoto.