jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kurczak cygański

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Udka z kurczaka smażone na maśle i duszone w zalewie miodowo-musztardowej:)

Kurczak cygański

Składniki:

Kurczak cygański

 

Sposób przygotowania:

Kurczak cygański
Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i gałką muszkatołową. Masło rozgrzać na patelni i smażyć kurczaka kilka minut na dużym ogniu, aż nabierze mocno rumianego koloru. W międzyczasie wodę połączyć z musztardą i miodem, dodać szczyptę papryki słodkiej. Następnie podsmażonego kurczaka przełożyć do rondla, a mieszankę miodowo-musztardową wlać do tłuszczu na patelnię, wymieszać i zalać mięso, po czym dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, do miękkości.