Sposób przygotowania:
Kurczak cytrynowy tradycyjny
Pierś pokroić w słupki, włożyć do miski, dodać wino, sos sojowy, obrany i starty na tarce imbir, posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć roztrzepane jajko. Zamieszać wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W połowie marynowania wymieszać raz jeszcze. Po wyjęciu z lodówki wstawić wok na ogień, wlać olej do ¼ wysokości i rozgrzać go do temp 190 stopni. Kawałek bułki powinien się zrumienić w 10 sekund. Piersi smażyć partiami przez około 3-4 minuty na złoty kolor, przesmażone partie wyjmować łyżką cedzakową. Na koniec jeszcze raz podgrzać woka i podsmażyć wszystkie kawałki na chrupko. Odsączyć na papierze pergaminowym. Wylać tłuszcz, woka wystudzić i wytrzeć. Z soku z cytryny, cukru, soli, oleju sezamowego, z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej i bulionu zrobić sos. Jeszcze raz rozgrzać woka, wlać sos cytrynowy, dodać kurczaka i wymieszać.