Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Kurczak duszony w piwie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z ryżem lub makaronem.

Kurczak duszony w piwie z pieczarkami

Składniki:

Kurczak duszony w piwie z pieczarkami

 

 

  • 750 g filetu z piersi kurczaka
  • 100 ml jasnego piwa,
  • l średnia cebula,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego,
  • l łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w piwie z pieczarkami
Pierś z kurczaka pokroić na paseczki. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na złotobrązowy kolor, po czym wyjąć i odstawić w cieple miejsce. Na pozostałym po smażeniu tłuszczu zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i dusić, aż cała woda odparuje. Wtedy zgasić piwem, dodać śmietankę oraz paprykę i zagotować. Po 5 minutach doprawić solą i pieprzem, dorzucić mięso i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu.