Sposób przygotowania:
Kurczak duszony w sosie pieczark.-piwnym
Mięso umyć i pokrajać na porcje. Umieścić na patelni na rozgrzanym oleju i obrumienić, dosolić do smaku i przełożyć do garnka. Zalać szklanką piwa, dodać pieprzu i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 min. Cebule obrać i drobniutko posiekać, osolić i podgrzewać na małym ogniu jednocześnie mieszając. Kiedy cebula zacznie się rumienić, odstawić. Pieczarki oczyścić, umyć i poszatkować w cienkie plasterki, następnie włożyć je na patelnię na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę i lekko zarumienić. Dodać do kury i dusić do uzyskania miękkości. Od czasu do czasu podlewać pozostałym piwem. Po uduszeniu potrawy, dodać śmietanę, sól i pieprz, zagotować i wyłożyć na talerz. Wierzch posypać natką z pietruszki. Podawać z sypkim ryżem z dodatkiem sosu chińskiego.