beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Kurczak duszony w sosie pieczark.-piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Kurczak duszony w sosie pieczark.-piwnym

Składniki:

Kurczak duszony w sosie pieczark.-piwnym

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony w sosie pieczark.-piwnym
Mięso umyć i  pokrajać na porcje. Umieścić na patelni na rozgrzanym oleju i  obrumienić, dosolić do smaku i  przełożyć do garnka. Zalać szklanką piwa, dodać pieprzu i  dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 min. Cebule obrać i  drobniutko posiekać, osolić i  podgrzewać na małym ogniu jednocześnie mieszając. Kiedy cebula zacznie się rumienić, odstawić. Pieczarki oczyścić, umyć i  poszatkować w  cienkie plasterki, następnie włożyć je na patelnię na rozgrzanym tłuszczu, dodać cebulę i  lekko zarumienić. Dodać do kury i  dusić do uzyskania miękkości. Od czasu do czasu podlewać pozostałym piwem. Po uduszeniu potrawy, dodać śmietanę, sól i  pieprz, zagotować i  wyłożyć na talerz. Wierzch posypać natką z  pietruszki. Podawać z  sypkim ryżem z  dodatkiem sosu chińskiego.