Sposób przygotowania:
Kurczak duszony z cytryną
Mięso kurczaka pokroić w paski, wymieszać z solą, mąką ziemniaczaną, imbirem i białkiem, pozostawić na 30 min. Pieczarki po umyciu pokroić w paski. Paprykę i skórkę z cytryny pokroić w bardzo cienkie paseczki. Szczypior pokroić w kawałki o długości 6 cm. Mocno rozgrzać olej na patelni, włożyć kawałki kurczaka, mieszając smażyć 3 min na dużym ogniu, wybrać łyżką cedzakową. Zlać częściowo olej, rozgrzać, włożyć pieczarki, paprykę, szczypior, mieszając smażyć ok 1 min na dużym ogniu. Wlać rosół i sos sojowy, dodać cukier, mieszając zagotować, włożyć kurczaka, dusić minutę ciągle mieszając. Dodać skórkę i sok z cytryny, dusić dalszą minutę mieszając wielokrotnie. Podawać z ryżem.
evita0007
dzejlo