Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak duszony z kalarepką :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne danie – dla miłośników kalarepki

Kurczak duszony z kalarepką :

Składniki:

Kurczak duszony z kalarepką :

 

  • 4 ,, pałki „ z kurczaka ( lub inne części tuszki z kurczaka )
  • 1 duża kalarepka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku
  • sok z cytryny
  • biały pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z kalarepką :
Mięso kurczaka posolić i popieprzyć .Na patelni rozgrzać olej .Obsmażyć kurczaka lekko go rumieniąc . Przełożyć do garnuszka. Kalarepkę obrać i pokroić w słupki. Dorzucić do mięsa. Zalać wodą i gotować aż kurczak i kalarepka będą miękkie , a płyn zredukuje się do ½ szklanki( ok. 30 minut ). Wsypać koperek, włożyć masło .Dusić 10 minut . Doprawić solą , pieprzem , cukrem i sokiem z cytryny. Wlać śmietankę zmieszaną z mąką .Zagotować . Zaciągnąć żółtkiem . Podawać z ziemniaczkami z wody.