Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kurczak duszony z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Czasochłonne, ale warto czasami poświecić czas aby zachwycić swoich bliskich wspaniałym obiadkiem

Kurczak duszony z pieczarkami

Składniki:

Kurczak duszony z pieczarkami

 

  • 1,5 kg kurczak,
  • 50 dag pieczarki,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki oliwa,
  • 3 łyżki natka pietruszki,
  • 2 łyżki masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony z pieczarkami
Kurczaka umyć, pokroić na porcje. Mięso natrzeć natką pietruszki wymieszanej z oliwą, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Następnie ułożyć na brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, skrapiając od czasu do czasu wodą. Pieczarki i cebulę pokroić , wyłożyć na mięso, polać roztopionym masłem i dusić pod przykryciem około 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso podawać na półmisku obłożone pieczarkami.