Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kurczak duszony ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawa kompozycja smaków, kurczak, szpinak, śmietana i tymianek

Kurczak duszony ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak duszony ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Kurczak duszony ze szpinakiem
Mięso z kurczaka
pokroić w kostkę, natrzeć solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać
cebulę pokrojoną w kostkę czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, oraz białe wino.
Dusić pod przykryciem 20 minut. Po
tym czasie wlać śmietanę, dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy, umyte, posiekane
liście szpinaku. Dusić do miękkości mięsa, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec doprawić do
smaku solą pieprzem i świeżo startą gałką
muszkatołową.
Kurczak duszony ze szpinakiem
świeży szpinak teoretycznie można zastąpić mrożonym, ale wtedy danie może stracić na smaku
Kurczak duszony ze szpinakiem
Smaczne i ciekawe połączenia smaków, danie które można zaserwować gościom