Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany
Kurczaka oczyścić,umyć,osuszyć,natrzeć solą,odstawić w chłodne miejsce na 2 godz,lub dłużej. Bułkę namoczyć w mleku,wątróbkę i natkę drobno posiekać.zagnieść z bułką.Dodać żółtko utarte z łyżką masła,przyprawy oraz pianę ubitą z białka.wymieszać.Farszem nadziać kurczaka,a dodatkowo podważyć skórę na piersi kurczaka i pod nią też włożyć farsz.Otwory zeszyć lub spiąć,nóżki związać nitką. W brytfannie rozgrzać masło,włożyć kurczka,polać stopionym tłuszczem i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st. i piec 70-80 min.,często skrapiając bulionem i sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Miękkiego,zrumienionego kurczaka podawać z ziemniakami zapiekanymi i surówką. Zamiast wątróbki można wziąć 10 dag pieczarek,pokrojonych na płatki i przesmażonych na łyżce masła. Kurczaka najlepiej kroić po 10-15 min od wyjęcia z piekarnika,bo z mięska wypłynie sok i będzie suche. -Smacznego-
wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st. i piec 70-80 min.,często skrapiając bulionem i sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Miękkiego,zrumienionego kurczaka podawać z ziemniakami zapiekanymi i surówką. Zamiast wątróbki można wziąć 10 dag pieczarek,pokrojonych na płatki i przesmażonych na łyżce masła. Kurczaka najlepiej kroić po 10-15 min od wyjęcia z piekarnika,bo z mięska wypłynie sok i będzie suche. -Smacznego-