aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Kurczak faszerowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jest pyszny,robiłam,ale na święta pierwszy raz

Kurczak faszerowany

Składniki:

Kurczak faszerowany

 

  • kurczak(ok 1.5 kg)
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szkl.bulionu z kostki
  • NADZIENIE:
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka
  • łyżka masła
  • 1/2 szk mleka
  • jajo
  • 30 dag wątróbka z kurczaka
  • po szczypcie cukru i gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany
Kurczaka oczyścić,umyć,osuszyć,natrzeć solą,odstawić w chłodne miejsce na 2 godz,lub dłużej. Bułkę namoczyć w mleku,wątróbkę i natkę drobno posiekać.zagnieść z bułką.Dodać żółtko utarte z łyżką masła,przyprawy oraz pianę ubitą z białka.wymieszać.Farszem nadziać kurczaka,a dodatkowo podważyć skórę na piersi kurczaka i pod nią też włożyć farsz.Otwory zeszyć lub spiąć,nóżki związać nitką. W brytfannie rozgrzać masło,włożyć kurczka,polać stopionym tłuszczem i

wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st. i piec 70-80 min.,często skrapiając bulionem i sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Miękkiego,zrumienionego kurczaka podawać z ziemniakami zapiekanymi i surówką. Zamiast wątróbki można wziąć 10 dag pieczarek,pokrojonych na płatki i przesmażonych na łyżce masła. Kurczaka najlepiej kroić po 10-15 min od wyjęcia z piekarnika,bo z mięska wypłynie sok i będzie suche. -Smacznego-