Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

jedno ptaszysko z farszem i gotowy obiad - dodać tylko sałatę

Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami

 

  • 1 kurczak - mój miał ok. 1300 g
  • łyżki zmieszanych przypraw (kumin, papryka słodka mielona, papryka słodka mielona, czosnek suszony, sól cebulowa, imbir)
  • 200 ml złotego albo brązowego ryżu
  • 300 g pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku: sól, przyprawa ognista, pomidory z czosnkiem i bazylią, cukier

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami
kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przy pomocy ostrego noża rozcięłam tuszkę wzdłuż kręgosłupa i wyluzowałam z kości korpusu zostawiając tylko te w skrzydełkach i udkach. Rozłożony płat mięsa posypałam od środka połową mieszanki przypraw. Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na maśle. Dosypałam przepłukany i dobrze osączony ryż a kiedy i on się zeszklił dolałam pomidory oraz ok. 1/2 szkl. wody. Doprawiłam do smaku dodając 1 łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczkę przyprawy ognistej oraz odrobinę cukru i trochę soli. Smażyłam razem aż ryż wchłonął płyn. Tak przygotowany, przestudzony ryż nałożyłam na tuszkę i zbierając skórę spięłam ją wykałaczkami a potem dokładnie zasznurowałam. Tuszkę posypałam resztą mieszanki przypraw i skropiłam olejem. Ułożyłam na blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15 minutach zmniejszyłam temperaturę do 170 st., wlałam na blaszkę ok. 3/4 szkl. wody i piekłam kurczaka ok. półtorej godziny co jakiś czas polewając wytworzonym sosem - jeśli nadmiernie wyparuje to trzeba uzupełnić go dolewając wody. Po upieczeniu wyjęłam blachę z piekarnika i pozwoliłam daniu odpocząć ok. 15 minut. Następnie pokroiłam ostrym nożem na 4 części - porcje - w każdej była ćwiartka kurczaka i część ryżu. Podałam z zieloną sałatą z marchewką i sosem jogurtowym.
Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami
kurczaka dokładnie umyłam i osuszyłam. Przy pomocy ostrego noża rozcięłam tuszkę wzdłuż kręgosłupa i wyluzowałam z kości korpusu zostawiając tylko te w skrzydełkach i udkach
Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami
Cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na maśle. Dosypałam przepłukany i dobrze osączony ryż....
Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami
...dolałam pomidory oraz ok. 1/2 szkl. wody. Doprawiłam do smaku dodając 1 łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, 1 łyżeczkę przyprawy ognistej oraz odrobinę cukru i trochę soli. Smażyłam razem aż ryż wchłonął płyn.
Kurczak faszerowany ryżem z pomidorami
Tak przygotowany, przestudzony ryż nałożyłam na tuszkę i zbierając skórę spięłam ją wykałaczkami a potem dokładnie zasznurowałam.