pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kurczak garam masala w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo aromatyczny kurczak podany z ryżem

Kurczak garam masala w śmietanie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak garam masala w śmietanie

 

  • ćwiartki z kurczaka 4
  • garam masala 3 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • chili w proszku ½ łyżeczki
  • imbir starty 1 łyżeczka
  • czosnek ząbki 3
  • sól do smaku
  • olej 5 łyżek
  • śmietana 18% 400ml

Sposób przygotowania:

Kurczak garam masala w śmietanie
Ćwiartki z kurczaka luzujemy pozbywając się kości. Następnie mięso oczyszczamy ze skóry i z wszelkich niedoskonałości (ścięgna, tłuszcz itp.). Tak przygotowane mięso kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami: garam masala (zrobione wg przepisu: https://gotujmy.pl/garam-masala--przyprawa,przepisy,166493.html ) , curry oraz mielonym chili. Dodajemy starty imbir oraz czosnek. Solimy do smaku i mieszamy. Następnie wlewamy olej i ponownie mieszamy. Zamarynowane mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzi. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso z marynatą. Najpierw smażymy na dużym ogniu. Gdy mięso zmieni barwę ogień zmniejszamy, a patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut. Dodajemy śmietanę, a całość mieszamy. Ze śmietaną dusimy jeszcze kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Podajemy z ryżem. Smacznego.
Kurczak garam masala w śmietanie
Ćwiartki trybujemy pozbywając się kości
Kurczak garam masala w śmietanie
Kawałki kurczaka przyprawiamy zgodnie z opisem przygotowania
Kurczak garam masala w śmietanie
Tak zamarynowanego kurczaka smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kurczak garam masala w śmietanie
Całość zasiągamy śmietaną zahartowaną odrobiną sosu