emitom2008

emitom2008

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Kurczak królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

najlepiej smakuje z domowymi kluseczkami i sałatą

Kurczak królewski

Składniki:

Kurczak królewski

 

  • 4 porcje kurczaka
  • 1/2 szklanki oleju
  • plaster chudego boczku
  • 12 cebulek szalotek (konieczne)
  • 25 dag małych zamkniętych pieczarek
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • łyżka mąki krupczatki
  • kieliszek koniaku
  • butelka wytrawnego czerwonego wina
  • świeżo mielony bialy pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak królewski
Kurczaka natartego solą i pieprzem odstawiamy w chłodne miejsce. W rondlu i grubym dnie szklimy lekko na oliwie całe cebulki i boczek pokrojony w kostke. Dodajemy całe pieczarki smażąc pięć minut.na tym samym tłuszczu po uprzednim wyłowieniu pieczarek, cebulki i boczku smazymy kurczaka silnie rumieniąc z obu stron. dodajemy pieczarki, cebulke i natke pietruszki oprószając mąką. trzmamy na ogniu 3min. (mąka powinna stracić smak surowizny i zesmazyć sie).Podlewamy koniakiem i dolewamy wino.Powinno dusić sie 25-30min. Kurczak będzie gotowy gdy mięso będzie miekkie ale nie rozgotowane a sos będzie mial jedwabista konsystencje.