Dutkiewicz

Dutkiewicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 86]

Kurczak marynowany smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać np. z knedlami.

Kurczak marynowany smażony

Składniki:

Kurczak marynowany smażony

 

  • (2 porcje):
  • Mięso z 1 kurczaka
  • Otręby pszenne
  • 2 łyżki stołowe oleju
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1-2 garście fasoli szparagowej
  • Skórka i sok z połowy cytryny
  • Składniki zaprawy:
  • Woda
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 liście laurowe
  • Szczypta tłuczonej kolendry
  • 1 cebula
  • Sproszkowany cząber
  • 1 dl białego wina lub trochę octu winnego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak marynowany smażony
Do 4 dl zimnej wody wsypać sól i przyprawy, dodać startą cebulę i rozgnieciony czosnek, gotować wywar 5-6 minut od wrzenia, po czym wlać wino lub ocet. Włożyć podzielonego kurczaka, po wystudzeniu włożyć na 1 dzień do lodówki. Następnego dnia osuszyć kawałki kurczaka, obtoczyć w otrębach i smażyć 2 minuty z każdej strony na wrzącym oleju. Pokroić w paski część marchewki i pietruszkę, a fasolę na małe kawałki, przykryć warzywami mięso i dusić razem, podlewając zaprawą. Przed podaniem na stół do sosu dodać startą skórkę i sok z cytryny, resztę marchwi utartą na surowo.