Sposób przygotowania:
Kurczak miodowo-lipowy:
Zrobić pastę z miodu, pieprzu, soli i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć kurczaka i zostawić na 30 minut .Zaparzyć szklanka wody herbatę i parzyć pod przykryciem 5 minut. Przecedzić .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka kurczaka przecięta na 2 kawałki ).Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce ( większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony napar herbaciany + resztę wody i dusić na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .
Doprawić sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )
Kurczak jest delikatny w smaku i pięknie pachnie .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka kurczaka przecięta na 2 kawałki ).Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce ( większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony napar herbaciany + resztę wody i dusić na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .
Doprawić sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )
Kurczak jest delikatny w smaku i pięknie pachnie .
Palunia