Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak miodowo-lipowy:

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wracam do eksperymentów z doprawianiem wszelkiego rodzaju naparami herbacianymi.

Kurczak miodowo-lipowy:

Składniki:

Kurczak miodowo-lipowy:

 

  • 1 ćwiartka z kurczaka - duża
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki herbatki ,, Lipa i mód "
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 duże jabłko słodko-winne

 

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowo-lipowy:
Zrobić pastę z miodu, pieprzu, soli i 1/2 łyżki oleju. Natrzeć kurczaka i zostawić na 30 minut .Zaparzyć szklanka wody herbatę i parzyć pod przykryciem 5 minut. Przecedzić .
Na patelni rozgrzać resztę oleju i masło. Smażyć kurczaka na rumiano ( ćwiartka kurczaka przecięta na 2 kawałki ).Przełożyć do garnka , dodać utarte na tarce ( większe oczka ) obrane i pozbawione ogryzka i pestek jabłko .Wlać przecedzony napar herbaciany + resztę wody i dusić na małym gazie 50 minut przy uchylonej pokrywce by woda odparowywała .
Doprawić sos do smaku ( powinno go zostać ok.3/4 szklanki )
Kurczak jest delikatny w smaku i pięknie pachnie .