Sposób przygotowania:
Kurczak miodowy z makaronem
Główną zaletą przepisu jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko i nie sprawi trudności osobie, która rozpoczyna wojaże kulinarne.
Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie pieprz do smaku. Wstaw wodę do zalania makaronu i grzybów. Makaron Chow Mein zgodnie z przepisem zalewa się wrzątkiem na 5 minut. Jeśli zdecydujesz się na zwykły makaron, przygotuj go wg wskazówek na opakowaniu. W czasie, gdy woda się gotuje, pokrój marchewkę w słupki, a paprykę w paski. Następnie zalej wrzątkiem makaron i grzyby. Gdy te ostatnie będą już gotowe, pokrój je w paski. Wyjmij i odsącz kurczaka z marynaty. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż mięso aż ładnie się przyrumieni (około 2-3 minuty). Kolor, jaki uzyska, spowodowany jest dodaniem do marynaty miodu. Przełóż go do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę, paprykę i grzyby mun (1-2 minuty, by warzywa były lekko chrupiące). Dodaj makaron i ewentualnie resztę marynaty, która Ci pozostała. Posyp sezamem. Dodaj mięso. Wymieszaj i od razu podawaj.
Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie pieprz do smaku. Wstaw wodę do zalania makaronu i grzybów. Makaron Chow Mein zgodnie z przepisem zalewa się wrzątkiem na 5 minut. Jeśli zdecydujesz się na zwykły makaron, przygotuj go wg wskazówek na opakowaniu. W czasie, gdy woda się gotuje, pokrój marchewkę w słupki, a paprykę w paski. Następnie zalej wrzątkiem makaron i grzyby. Gdy te ostatnie będą już gotowe, pokrój je w paski. Wyjmij i odsącz kurczaka z marynaty. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż mięso aż ładnie się przyrumieni (około 2-3 minuty). Kolor, jaki uzyska, spowodowany jest dodaniem do marynaty miodu. Przełóż go do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę, paprykę i grzyby mun (1-2 minuty, by warzywa były lekko chrupiące). Dodaj makaron i ewentualnie resztę marynaty, która Ci pozostała. Posyp sezamem. Dodaj mięso. Wymieszaj i od razu podawaj.
robertjankopp
Barbara Malafouris
Sarenka