szpinat

szpinat

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak miodowy z makaronem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miękkie mięso z kurczaka z sosem sojowym i miodem

Kurczak miodowy z makaronem

Składniki:

Kurczak miodowy z makaronem

 

  • pierś z kurczaka
  • makaron Chow Mein Tao Tao
  • zielona papryka
  • marchewka
  • 5 grzybków Mun Tao Tao
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego Tao Tao
  • 1 łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sezamu
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczak miodowy z makaronem
Główną zaletą przepisu jest to, że przygotowuje się go bardzo szybko i nie sprawi trudności osobie, która rozpoczyna wojaże kulinarne.



Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki. Przełóż do miseczki i dodaj 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i ewentualnie pieprz do smaku. Wstaw wodę do zalania makaronu i grzybów. Makaron Chow Mein zgodnie z przepisem zalewa się wrzątkiem na 5 minut. Jeśli zdecydujesz się na zwykły makaron, przygotuj go wg wskazówek na opakowaniu. W czasie, gdy woda się gotuje, pokrój marchewkę w słupki, a paprykę w paski. Następnie zalej wrzątkiem makaron i grzyby. Gdy te ostatnie będą już gotowe, pokrój je w paski. Wyjmij i odsącz kurczaka z marynaty. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż mięso aż ładnie się przyrumieni (około 2-3 minuty). Kolor, jaki uzyska, spowodowany jest dodaniem do marynaty miodu. Przełóż go do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż marchewkę, paprykę i grzyby mun (1-2 minuty, by warzywa były lekko chrupiące). Dodaj makaron i ewentualnie resztę marynaty, która Ci pozostała. Posyp sezamem. Dodaj mięso. Wymieszaj i od razu podawaj.