Sposób przygotowania:
kurczak na czerwono (krwawy kurczak)
Najważniejsze to złapać kurczaka najlepiej brać go z zaskoczenia (dla leniwych albo mniej wysportowanych jest tez opcja sklepowa…) Jak nam już uda się złapać kurczaka to wicie trzeba go z ubranka oskubać i wypatroszyć…. Pociachać go na kawałki. Jak pociachacie kurczaka na kawałki poprószcie go sola i ostra papryka jak chwile poleży i przejdzie już przyprawami obtoczcie go w mące i na patelni usmażyć ,jak go już usmażycie to dusimy go i zalewamy sosem (dusimy w garnku?) Przepis na sos 10dag margaryny 3 ząbki czosnku 2 posiekane cebule 1szk ketchupu ¼ szk. rosołu (kostka bulionowa) ¼ szk. octu ( ocet dla smaku nie przegiąć zawsze można dolać później więcej) ¼ szk. cukru ½ Słoiczek powideł śliwkowych Sol do smaku
Sarenka
Mirka227