dobry

dobry

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 12]

Kurczak na kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rozgrzać tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, startą na drobnych oczkach marchewkę przesmażyć

Kurczak na kwaśno

Składniki:

Kurczak na kwaśno

 

  • 1 kg nóżek lub filetów
  • 2cebule
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • szklanka rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłko
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • masło lub margaryna (20 dag )
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania:

Kurczak na kwaśno
Rozgrzać tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę, startą na drobnych oczkach marchewkę przesmażyć następnie dodać kiszoną kapustę cukier sól włożyć mięso tak aby było przykryte kapustą. Po około 30 minutach wlać szklankę rosołu dusić do miękkości kapusty i mięsa, na 15 minut przed końcem duszenia dodać starte jabłko. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać po uduszeniu potraw.

Odstawić na 5 minut do naciągnięcia aromatem czosnku.



Przepis umieszczony za zgodą Pana Władysława Surlasa