Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kurczak na ostro

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To taki kurczak na szybko. Fajnie smakuje z ryżem.

Kurczak na ostro

Składniki:

Kurczak na ostro

 

  • 1 kg udka z kurczaka,
  • 1 łyżeczka papryka słodka mielona,
  • 0,5 łyżeczki papryka ostra mielona,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • kilka kropel sos tabasco,
  • 3-4 łyżki olej,
  • 1 sztuka cebula,
  • 1 łyżeczka majeranek,
  • 2 ząbki czosnek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na ostro
Udka z kurczaka umyć, osuszyć. Olej wymieszać z paprykami, solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, sosem tabasco i majerankiem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na 1- 2 godzinki. Cebulę posiekać drobniutko. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i posypać posiekaną cebulką. Piec przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.