kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Kurczak na piwie:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciekawy pomysł na kurczaka ;)

Kurczak na piwie:) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na piwie:)

 

  • 1 kurczak 1.5 kg
  • 1 butelka piwa
  • 1 łyżka pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak na piwie:)
Kurczaka oczyścić,umyć,natrzeć solą i odstawić na noc do lodówki. Z przypraw i oliwy zrobić marynatę.Cebulę pokroić w plastry i ułożyć pod skórą na piersi kurczaka.Zamarynować kurczaka(odrobinę marynaty zostawić) i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Butelkę z piwem otwieramy i ustawiamy na płytkim,żaroodpornym naczyniu,kurczaka" sadzamy " na butelkę tak aby szyjka butelki przechodziła na wylot i była widoczna. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika na ok godzinę,na 180*C. Podczas pieczenia pędzlujemy kilkakrotnie kurczaka marynatą pozostawioną wcześniej i piwem które pod wpływem temperatury będzie się pienić i spływać po kurczaku. Smacznego;)
Kurczak na piwie:)
Kurczaka oczyścić,umyć,natrzeć sola i pozostawić na noc w lodówce
Kurczak na piwie:)
Nasolonego kurczaka zamarynować i odstawić na minimum godz. do lodówki
Kurczak na piwie:)
Zamarynowanego kurczaka sadzamy na butelkę z piwem
Kurczak na piwie:)
W trakcie pieczenia pędzlujemy kurczaka marynatą i piwem