EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Kurczak na słodko i ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Danie z kurczakiem słodkie jak miód i diabelsko ostre. Dla fanów ostrych dań. Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Kurczak na słodko i ostro

Składniki:

Kurczak na słodko i ostro

 

  • 400g ryżu ciemnego ( można biały według uznania)
  • O,9 kg fileta z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 1 brokuł średnia
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 1 paprykę czerwoną
  • O,4 kg fasolki szparagowej ( zielona lub żółta kto jak woli)
  • 1 przyprawa curry
  • 6 łyżek miodu
  • sól i pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczak na słodko i ostro

ETAP 1:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

ETAP 2:

Marchew pokroić na plastry, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, fasolkę pokroić na 3cm długości . Wszystkie te warzywa ugotować na pół miękko w osobnych naczyniach oczywiście do wody dodać soli.

ETAP 3:

Kurczak na słodko i ostro
fileta usmażyć a następnie dodać curry

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodać przyprawę curry.

ETAP 4:

Kukurydzę odsączyć z zalewy. Paprykę czerwoną umyć, oczyścić i pokroić na małe paski długości 3cm.

ETAP 5:

Kurczak na słodko i ostro
wszystkie składniki wymieszać ze sobą

Wszystkie składniki przełożyć do jednej dużej patelni, podlać małą ilością oleju. Dodać 6 łyżek miodu, sól i pieprz tyle w zależności jak mocno chcemy uzyskać pieprzne, ja dodaję 1 małą płaską łyżeczkę.Wszystko dokładnie wymieszać i chwilkę smażyć na małym ogniu.