suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pałki z kurczaka na ostro i słodko.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam dla smakoszy kurczaka na ostro i słodko. Porcja dla 4 osób.

Pałki z kurczaka na ostro i słodko.

Składniki:

Pałki z kurczaka na ostro i słodko.

 

  • 8 pałek z kurczaka;
  • 3 łyżki miodu;
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco;
  • 1 łyżeczka soku chili;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 150 ml keczupu pikantnego;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżki sezamu;
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego;
  • sól, pieprz, ostra papryka mielona.

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka na ostro i słodko.
Na początek przyrządzamy marynatę: 2 łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, miodem, solą, pieprzem, ostrą papryką mieloną, ziarnami słonecznika i sezamu oraz sosem chili. Nacieramy marynatą wcześniej umyte i osuszone ręcznikiem pałki z kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Z keczupu, zmiażdżonego czosnku, 2 łyżek oliwy i 1/2 łyżeczki sosu z tabasco przyrządzamy gęsty sos, którym polewamy ułożone wcześniej w naczyniu pałki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 200oC i pieczemy przez ok 30 min.
Podajemy z frytkami i surówką.