Sposób przygotowania:
Kurczak na wzór KFC
Jeśli udka są duże dzielimy je na cztery mniejsze elementy. Moczymy w wodzie około 30 min. Gotujemy wodę z solą i cukrem. Na każdy litr wody dajemy 50 g soli i cukru, studzimy i zalewamy mięso.Odstawiamy na około 8 – 10 godzin. Po tym czasie odcedzamy i płuczemy mięso, a następnie zalewamy maślanką. Tak żeby je lekko przykryć. I znów odstawiamy na taki sam czas. Ziła i grubsze przyprawy mielimy w młynku lub ubijam w moździerzu. Mieszamy z mąką i mlekiem. Kurczaka wyjmujemy z maślanki, lekko potrząsamy i panierujemy w mące. Układamy albo na patelni z 2 - 3 cm oleju albo na ruszcie i pieczemy w piekarniki. Te z piekarnika po jakiś 25 min spryskujemy olejem. Jeśli ktoś myśli że to dużo zabawy, to tylko pozory. Bo co to za problem zalać solanką lub maślanką i niech leżakuje. Mięso jest warte fatygi, jest naprawdę soczyste, delikatne, różowe i aż chce się jeść.
zbysiowa
Ela Dz
zbysiowa
Kolendrę lubię , nie przeszkadza mi w daniu;)