Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak na wzór KFC

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Niestety przepisów jest tyle, że można zwariować. I każdy uważa, że jego jest najbardziej zbliżony do oryginału. A więc dorzucam i ja swój.

Kurczak na wzór KFC Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak na wzór KFC

 

  • 5 udek
  • Solanka:
  • 3 litry wody
  • 150 g soli
  • 150 g cukru
  • Panierka:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • olej
  • maślanka

Sposób przygotowania:

Kurczak na wzór KFC
Jeśli udka są duże dzielimy je na cztery mniejsze elementy. Moczymy w wodzie około 30 min. Gotujemy wodę z solą i cukrem. Na każdy litr wody dajemy 50 g soli i cukru, studzimy i zalewamy mięso.Odstawiamy na około 8 – 10 godzin. Po tym czasie odcedzamy i płuczemy mięso, a następnie zalewamy maślanką. Tak żeby je lekko przykryć. I znów odstawiamy na taki sam czas. Ziła i grubsze przyprawy mielimy w młynku lub ubijam w moździerzu. Mieszamy z mąką i mlekiem. Kurczaka wyjmujemy z maślanki, lekko potrząsamy i panierujemy w mące. Układamy albo na patelni z 2 - 3 cm oleju albo na ruszcie i pieczemy w piekarniki. Te z piekarnika po jakiś 25 min spryskujemy olejem. Jeśli ktoś myśli że to dużo zabawy, to tylko pozory. Bo co to za problem zalać solanką lub maślanką i niech leżakuje. Mięso jest warte fatygi, jest naprawdę soczyste, delikatne, różowe i aż chce się jeść.
Kurczak na wzór KFC
Czym kawałki będą mniejsze tym lepiej i szybciej się usmażą.
Kurczak na wzór KFC
Czyste mięso zalewamy solanką i odstawiamy na 8 - 10 godzin.
Kurczak na wzór KFC
Mięso z maślanką dobrze jest aby ostatnie dwie godziny postało w temperaturze pokojowej, nie będzie nam zbytnio schładzać oleju.
Kurczak na wzór KFC
Do panierowania świetnie nadaje się zamykane pudełko, wkładamy zamykamy i potrząsamy bez brudzenia rąk.