Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

SUPERPRZEPIS

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatny kurczak w towarzystwie pieczarek, pełnego witamin szpinaku z czosnkiem oraz aromatycznego kopru. Sos świetnie smakuje podany z ryżem lub ziemniaczanym puree.

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona
  • przyprawa do kurczaka
  • 250g. pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g. mrożonego lub świeżego szpinaku w liściach
  • 1/2 pęczka posiekanego kopru
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • masło klarowane do smażenia
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem

ETAP 1:

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.

Mięso oprószyć paprykami oraz przyprawą do kurczaka.

Cebulę oraz czosnek posiekać drobno.

Rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, smażyć na rumiano.

ETAP 2:

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Dołożyć pieczarki, wymieszać, podsmażyć.

ETAP 3:

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Dodać szpinak, smażyć kolejne 5 min do częściowego odparowania płynów.

ETAP 4:

Kurczak na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Wlać słodką śmietankę, wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.

Dusić na minimalnym gazie do zgęstnięcia sosu.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.