Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1348]

Kurczak nadziany wątróbką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Można też kurczaka upiec w rękawie, bez dodatku masła.

Kurczak nadziany wątróbką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak nadziany wątróbką

 

  • 1,5 kg-2 kg kurczak świeży
  • masło
  • FARSZ
  • 100 ml mleko
  • 2 szt jajka
  • 2 łyżki masło
  • 1 szt duża bułka czerstwa
  • 100 g wątróbki drobiowe
  • koperek
  • cukier
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziany wątróbką
Z kurczaka usunąć kości.
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem, bułkę namoczyć w mleku , odcisnąć, zemleć razem z wątróbkami. Dodać żółtka utarte z masłem, koperek, sól i pieprz, cukier. Wymieszać z pianą z białek. Farszem napełnić kurczaka, zszyć.
Kurczaka położyć na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, obłożyć wiórkami masła, piec 50 minut w nagrzanym piekarniku.
Ostudzonego kurczaka pokroić na grubsze plastry, ułożyć na półmisku.
Kurczak nadziany wątróbką
Kurczak nadziany, opsypany przyprawami i upieczony na złoty kolor
Kurczak nadziany wątróbką
Wytrybowane kości z kurczaka, obsypany przyprawami