Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kurczak nadziewany grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Można do nadzienia użyć też pieczarek lud grzybów suszonych(które należy namoczyć,odcedzić i pokroić).

Kurczak nadziewany grzybami

Składniki:

Kurczak nadziewany grzybami

 

  • 1 kurczak ok.1,5kg.,
  • 30dag.grzybów mrożonych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2szkl.bułki tartej,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich,
  • 10dag.rodzynek,
  • słodka mielona papryka,
  • tymianek,
  • 1,5kg.małych ziemniaków,
  • olej,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany grzybami
Cebulę posiekać,zeszklić na oleju,dodać grzyby(nie trzeba ich rozmrażać),podsmażyć.Zdjąć z ognia,dodać natkę pietruszki,orzechy,rodzynki i tartą bułkę.Następnie wbić jajko,przyprawić solą,pieprzem i papryką,wymieszać.Kurczaka natrzeć solą,pieprzem i papryką,napełnić nadzieniem,spiąć,skropić olejem i piec ok.1godz.w 200"C. Ziemniaki obrać,pokroić na ćwiartki,oprószyć solą,papryką i tymiankiem,skropić olejem,włożyć do formy i piec ok.35min.w tej samej temperaturze co kurczaka.