marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak nadziewany na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Drób na słodko-pikantnie najlepiej podawać z sałatą zieloną w jogurcie naturalnym lub z surówką z kapusty pekińskiej z dodatkami.

Kurczak nadziewany na słodko

Składniki:

Kurczak nadziewany na słodko

 

  • 1 duży sprawiony kurczak,
  • 2 duże pomarańcze,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 100 g. ryżu,
  • 1 l.wrzątku,
  • curry,
  • szczypta soli,
  • 6 łyżek pełnych miodu pszczelego,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • pieprz ziołowy,
  • tłuszcz do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Kurczak nadziewany na słodko
Sprawionego kurczaka opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Sporządzić marynatę z miodu płynnego, soku z cytryny bez pestek, pieprzu ziołowego oraz z obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku. Wszystkie składniki wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Wodę na ryż ugotować w garnku i na lekko osolony wrzątek wrzucić łyżkami ryż. Gdy woda odparuje, ryż przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pomarańcze opłukać, obrać nożykiem ze skór i błonek i wraz z rodzynkami dodać do ryżu oraz doprawić łyżeczką curry. Wymieszać składniki i tym nadzieniem nadziewać wnętrze kurczaka, można nawet zaszyć wnętrze nitką. Olej wlać do brytfanny i rozgrzać w piekarniku do 220 st. C. Na skwierczący ułożyć kurczaka. Piec z godzinę, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 st. C, a kurczaka obrócić na drugą stronę w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wyjąć brytfannę z piekarnika i porcjować kurczaka nożycami do drobiu i podawać.