Sposób przygotowania:
Kurczak nadziewany na słodko
Sprawionego kurczaka opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Sporządzić marynatę z miodu płynnego, soku z cytryny bez pestek, pieprzu ziołowego oraz z obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku. Wszystkie składniki wymieszać i natrzeć nimi kurczaka. Wodę na ryż ugotować w garnku i na lekko osolony wrzątek wrzucić łyżkami ryż. Gdy woda odparuje, ryż przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pomarańcze opłukać, obrać nożykiem ze skór i błonek i wraz z rodzynkami dodać do ryżu oraz doprawić łyżeczką curry. Wymieszać składniki i tym nadzieniem nadziewać wnętrze kurczaka, można nawet zaszyć wnętrze nitką. Olej wlać do brytfanny i rozgrzać w piekarniku do 220 st. C. Na skwierczący ułożyć kurczaka. Piec z godzinę, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 190 st. C, a kurczaka obrócić na drugą stronę w trakcie pieczenia. Po upieczeniu wyjąć brytfannę z piekarnika i porcjować kurczaka nożycami do drobiu i podawać.