Sposób przygotowania:
Orientalny kurczak z morelami i daktylam
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę.Tak samo postąp z papryką.Na patelni roztop masło,wrzuć cebulę i czosnek i podsmaż na złoty kolor.Dodaj paprykę,przemieszaj składniki i smaż 5 min.
Po tym czasie dodaj pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka oraz pokrojone w paski morele i daktyle.Podsmaż kolejne 5 min. a następnie podlej mięso i warzywa szklanką wody i duś na małym ogniu przez 20 min.
W miedzy czasie dodaj kminek,chili,curry,słodką paprykę,przyprawę do kurczaka,kardamon,kolendrę.Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidory sparz wrzątkiem,obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Dodaj do kurczaka i warzyw na 10 min. przed końcem duszenia.Na końcu dodaj jogurt,jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Podawaj z ryżem lub pieczywem.
Po tym czasie dodaj pokrojoną w grubą kostkę pierś z kurczaka oraz pokrojone w paski morele i daktyle.Podsmaż kolejne 5 min. a następnie podlej mięso i warzywa szklanką wody i duś na małym ogniu przez 20 min.
W miedzy czasie dodaj kminek,chili,curry,słodką paprykę,przyprawę do kurczaka,kardamon,kolendrę.Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pomidory sparz wrzątkiem,obierz ze skórki i pokrój w kostkę.Dodaj do kurczaka i warzyw na 10 min. przed końcem duszenia.Na końcu dodaj jogurt,jeszcze raz dokładnie wymieszaj.Podawaj z ryżem lub pieczywem.