LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczak peperonata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wprost wyśmienite, delikatne danie.

Kurczak peperonata Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak peperonata

 

  • kurczak 2 ćwiartki
  • mąka pełnoziarnista 1,5 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • cebula mała 1
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka czerwona, zielona, żółta po ½
  • pomidory duże 2
  • oregano świeże posiekane 1 łyżka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak peperonata
Ćwiartki kurczaka podzielić na dwie części, zdjąć skórę i obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę na patelni, zrumienić na niej kurczaka i wyjąć. Wrzucić cebulę pokrojoną wzdłuż w cienkie cząstki i zeszklić. Dodać sprasowany czosnek, papryki pokrojone w paski, pół plastry pomidorów, oregano i stale mieszając zagotować. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach umieścić udka kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i piec 20 minut, następnie odkryć i podpiec jeszcze przez ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie i złote. Doprawić. Dekorować oregano lub natką pietruszki i podawać z pełnoziarnistym świeżym chlebem.
Kurczak peperonata
Przygotowanie udek kurczaka do dania z peperonatą.
Kurczak peperonata
Przygotowanie warzyw do kurczaka peperonata.
Kurczak peperonata
Gotowanie warzyw do kurczaka peperonata.
Kurczak peperonata
Ułożenie porcji kurczaka na ugotowanych warzywach.